Care e emisfera ta cerebrală dominantă?

Pentru a ne cunoaște mai bine și a afla mai multe despre noi înșine, este indicat să aflăm care ne este emisfera cerebrală predominantă. Studii recente au demonstrat că majoritatea persoanelor care țin mai mult timp telefonul la urechea stângă, au dominantă emisfera dreaptă, iar persoanele care țin de obicei telefonul la urechea dreaptă, au dominantă emisfera stângă. Evident că doar acest studiu nu e suficient pentru determinarea emisferei cerebrale dominante, dar e un pas înainte.

Deși cele două emisfere cerebrale au un aspect similar, ele posedă sarcini diferite. Iar știința ne-a arătat că, în situația în care țesutul nervos ce le unește e tăiat sau rănit, cele două emisfere se comportă parțial independent, având atât gânduri, cât și emoții separate. Aflarea emisferei cerebrale dominante și implicit a modului nostru de gândire și operare, ne permite să exersăm ambele emisfere, de natură să le facem să lucreze în tandem. Iar scopul final al determinării dominantei este acela de a elibera potențial mental neexplorat anterior, în ideea de a pune creativitatea în slujba performanței și eficienței, dar și viceversa, performanța și eficiența în slujba creativității.

În lipsa antrenamentului, în momentul în care ambele emisfere sunt puse să lucreze, gândirea este mult încetinită, după cum o arată Efectul Stroop, efect ce a preluat numele lui John Ridley Stroop, psihologul american ale cărui cercetări în domeniul cogniției și interferenței continuă să fie considerate standardul de aur în studiile asupra atenției și concentrării noastre. În testul Stroop, sunt tipărite diferite nume de culori atribuite unor culori ce nu corespund denumirilor respective. De exemplu, când un cuvânt cum ar fi galben, albastru, roșu, etc. este tipărit într-o culoare diferită de valoarea lui semantică apare o întârziere în procesarea culorii cuvântului, ducând la un timp de reacție mai scăzut și chiar la o creștere a numărului de greșeli.

Încearcă să rostești doar culoarea cuvântului și nu cuvântul în sine. Poți să faci asta repede? :) Jumătatea ta dreapta a creierului, centrul creator artistic încearcă să spună culoarea, în timp ce jumătatea stângă, centrul logicii și al rațiunii încearcă să spună cuvântul. Și de aici survine conflictul.

Testele pentru stabilirea emisferei cerebrale dominante ne permit să aflăm modul nostru de gândire și operare, și implicit, perspectiva din care percepem mediul înconjurător. Odată ce ți-ai identificat și conștientizat acest mod de gândire, poți începe să-ți îmbunătățești aptitudinile și performanța, prin evitarea tiparelor comportamentale problematice pentru emisfera dominantă și prin a te îndrepta către activitățile și modelele celeilalte emisfere.

Emisfera cerebrală stângă și exerciții recomandate pentru dezvoltarea ei

Emisfera stângă gestionează limbajul, calculele logice și vehiculează cunoașterea pe baza argumentelor, operând cu comparații și raționamente de tot felul. Prin ea, orice percepție se traduce în reprezentare logică, semantică și fonetică. Organizarea, disciplina, deducția logică, atenția la detalii sunt concepte asumate mult mai ușor de către cei cu emisfera cerebrală stângă dominantă. Aceștia prezintă logic faptele, având preferință pentru relații cauzale unilaterale (de tip cauză - efect). Manifestă măiestrie în structurarea frazelor și grijă pentru utilizarea unui vocabular adecvat, reușind să exprime relativ ușor ceea ce doresc să transmită celorlalți.

În privința tiparelor comportamentale problematice specifice acestei emisfere dominante, putem regăsi aici tendința de a ne pierde în detalii sau de a ne trezi vorbind singuri de la un anumit punct, de la care partenerul e deranjat de tonul, intonațiile vocii sau ritmul nostru de vorbire (aspecte asumate mult mai ușor de către cei cu emisfera cerebrală dreaptă dominantă). Dacă ești o persoană cu un mod de gândire axat pe emisfera stângă, îți propun să te antrenezi mai mult în activități specifice emisferei opuse: implică-te în artă, pictură, fotografie, activități sportive și nu în ultimul rând, ascultă muzică. Lucrează-ți emisfera dreaptă prin stimularea creativității: ia lecții de vioară, pian sau alt instrument muzical, inițiază-te în arta Origami.

Emisfera cerebrală dreaptă și exerciții recomandate

Emisfera dreaptă este responsabilă pentru creativitate, spontaneitate, gândire liberă, persoanele cu această emisferă dominantă fiind deseori flexibile, firi visătoare și uneori emotive. Acestea preferă să aibă cât mai multe analogii în abordarea mediului înconjurător, sintetizând și exprimând de multe ori rezultatele cunoașterii într-o abordare vizuală, spațială. Emisfera dreaptă este sediul înțelegerii nonverbale, al recunoașterii formelor și percepțiilor spațiale, al imaginației, intuiției, dar și sediul competențelor artistice și muzicale. Tonul și intonațiile vocii, ritmul, muzica, dar și simțul culorilor, sunt alte câteva concepte asumate și aprofundate de către cei cu emisfera cerebrală dreaptă dominantă.

Dacă ești o persoană cu un mod de gândire axat pe emisfera dreaptă, cel mai probabil ești un nonconformist, nu agreezi programele fixe și nici reguli sau sisteme care te limitează și-ți îngrădesc libertatea de acțiune, prin prea multă structură. Stările tale emoționale au un efect categoric asupra ta, de aceea îți recomand să analizezi acest aspect și modul în care el îți poate afecta procesul decizional. Lucrează-ți emisfera stângă punându-ți gândurile pe hârtie, începe să folosești o agendă care să te ajute în organizare și adoptă o gândire analitică, pornind de la analiza detaliilor unei idei sau ale unui obiectiv urmărit de tine. În aceeași direcție, completează puzzle-uri, rezolvă problemele de logică, probleme de matematică și focusează-te mai mult pe deznodământul și soluțiile ce-și croiesc drum în imaginea de ansamblu.

Indiferent de emisfera cerebrală folosită preponderent, cu timpul procesele conștiente vor ajunge să-și găsească sediul aici, lăsând subconștientul tău ancorat în modelele celeilalte emisfere. Dar aceasta nu înseamnă că nu ne putem dezvolta ambele emisfere în mod conștient și e chiar indicat să procedăm astfel. “Integrarea emisferică duce creierul într-o stare de focusare ce face imposibilul posibil.”

Dacă vrei să aprofundezi integrarea celor două emisfere și explorarea propriului potențial, rezervă gratuit o scurtă discuție (15-20 minute) și hai să explorăm împreună resurse pe care le ai, dar nu le-ai descoperit încă!

Spre Calendarul de întâlniri!

Sau, dacă folosești un mod de operare bazat pe emisfera stângă 😉, scrie-mi abilitățile pentru care ai vrea să afli mai multe detalii/ planuri de dezvoltare și îți voi răspunde cu o propunere personalizată de pachet. Te aștept cu întrebări și sugestii pe adresa office@mentalcoaching.ro.

Previous
Previous

Ce este inteligența emoțională?

Next
Next

Cum ne dezvoltăm inteligența emoțională?