Cum ne dezvoltăm inteligența emoțională?

Primii pași practici în dezvoltarea inteligenței emoționale

Dacă ești interesat de dezvoltarea inteligenței emoționale, îți sugerez să faci primii pași în această direcție chiar acum. Vor fi un bun punct de plecare pentru a-ți descoperi bazele inteligenței tale emoționale, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

* Caută argumente din perspectiva oponentului. În această lume hiperactivă, e ușor să trecem pe pilot automat, să intrăm într-o buclă în care opiniile ne sunt constant întărite de persoane cu puncte de vedere similare, pe care noi le atragem, mai mult sau mai puțin conștient. Ia-ți timp pentru a asculta și cealaltă perspectivă, care pune la îndoială opiniile în care crezi cu atâta certitudine. Un exercițiu pe care îl recomand cu plăcere e încercarea de a găsi într-o conversație, argumente noi, din perspectiva oponentului (ca și cum ai intrat pentru câteva minute în tabăra lui, și aduci acolo plusvaloare). Acest lucru ne ajută să înțelegem mai bine oamenii în general, și să fim mai receptivi la idei noi.

* Încearcă 3 zile să nu gândești, vorbești, vizualizezi niciun rău despre absolut nimeni și nimic. Dincolo de faptul că va avea un puternic efect asupra corpului tău emoțional, sarcina aceasta poate rescrie și unele din tiparele tale mentale, mai ales dacă alegi să faci din ea un obicei.

* Fii empatic cu tine! E așa simplu și la îndemână să ne criticăm atunci când greșim și știi că oricine poate face asta. Dar dezvoltarea personală, emoțională nu vine din critică și ceartă, ci din acceptarea a ceea ce ni se întâmplă și încrederea că trecând conștient prin încercările vieții, ne vom transforma, vom învăța, vom evolua.

* Renunță la judecata la adresa altora și folosește-te de curiozitatea ta. Gândește-te la motivele pentru care au reacționat într-un anume fel. Ce e în spatele deciziei lor și nu știi încă?! Sau ce anume din prezentul sau trecutul lor, i-a determinat să acționeze de maniera aceea? Și în ce măsură, poate ai fi reacționat și tu la fel, în condiții similare?

* Nu mai da vina pe alții pentru emoțiile tale (personale). Câtă vreme consideri că alții sunt vinovați pentru cum te simți tu, nu vei reuși să îți gestionezi emoțiile, pentru că puterea nu e la tine. În realitate, emoțiile și comportamentul tău vin doar de la tine, nu vin din altcineva și odată ce începi să accepți responsabilitatea pentru ceea ce simți tu personal și pentru modul în care te comporți, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra tuturor domeniilor vieții tale.

* Descoperă-ți tiparele comportamentale. Observă cum te comporți atunci când trăiești anumite emoții și vezi cum îți afectează asta viața de zi cu zi: cum reacționezi la nervi, ce faci când ești grăbit, agitat sau când primești o veste neașteptată. Primul pas spre o mai bună gestionare a emoțiilor, e conștientizarea modului în care reacționăm la ele.

* Nu te mai plânge deloc! Sau măcar 3 zile, până vezi diferența! :) Starea de bine reprezintă elementul cheie care stă la baza evoluției și dezvoltării noastre personale. Nu putem influența evenimentele ivite în viața noastră, păstrându-le pe cele plăcute și eliminându-le pe cele neplăcute. Stă însă, doar în puterea noastră, să alegem cum le privim. Putem să ne plângem că ni se întâmplă iar nouă, sau putem să le acceptăm, într-o abordare constructivă, care să pună accentul pe cum găsim mai ușor și mai repede soluții de ieșire, înțelegând că din toate situațiile avem câte ceva de învățat.

Te invit să personalizăm împreună, într-o discuție gratuită (15 min), un program de dezvoltare adaptat abilităților și situațiilor din viața ta de zi cu zi.

Previous
Previous

Care e emisfera ta cerebrală dominantă?

Next
Next

Stilurile parentale și efectele lor