Ce este inteligența emoțională?

La modul practic, inteligența emoțională reflectă abilitatea unei persoane de a-și conștientiza emoțiile proprii, de a percepe și evalua emoțiile celorlalți, dar și de a-și folosi emoțiile pentru facilitarea gândirii și înțelegerii semnificațiilor emoționale.

În sfera dezvoltării și funcționării emoționale, descoperirea care încă intrigă, e aceea că succesul în viață nu e asigurat de lecțiile predate în școală sau diploma vreunei facultăți economice, și nici măcar de know-how-ul tehnic, sau anii grei de experiență.

Singurul factor de importanță majoră pentru performanța noastră profesională și pentru promovare, după cum demonstrează Daniel Goleman, este inteligența emoțională. Cunoscutul psiholog specializat în neuroștiințe, ne arată că orice persoană interesată activ de dezvoltare personală, poate dobândi acest set de 5 abilități de bază:

1. Autocunoașterea presupune abilitatea  de a conștientiza propriile emoții și sentimente, dar și faptul că ele afectează atât viețile noastre, cât și pe ale celor din jur. Cei care își conștientizează emoțiile, dezvoltă un simț mai sigur asupra felului în care iau decizii, pentru că pot evalua atât impactul pe care comportamentul lor îl poate avea asupra altora, cât și pe cel al comportamentului altora asupra lor.

2. Autoreglarea - abilitatea de gestionare eficientă a propriilor emoții neplăcute, deranjante, sau la modul mai practic, capacitatea de a ne calma, de a ne “scutura” irascibilitatea. Persoanele care au capacitatea să își stăpânească gândurile și impulsurile, nu vor lua decizii pripite, anticipând consecințele acțiunilor lor, înainte ca acestea să fie lansate. Flexibilitatea e cheia acestei componente, capacitatea de a ne adapta continuu situațiilor noi, schimbătoare, gestionând eficient posibile conflicte.

3. Motivația intrinsecă - abilitatea de a ne motiva și încuraja singuri, fără să depindem alții. Persoanele inteligente din punct de vedere emoțional sunt motivate de lucruri care depășesc barierele recompenselor externe precum faimă, bani, recunoaștere sau laude. În cazul acestora, motivația intrinsecă se bazează pe pasiunea lor de a-și împlini visele.

4. Empatia este abilitatea de a recunoaște și înțelege emoțiile celorlalți, dar și de a răspunde acestora, în funcție de stările și nevoile lor emoționale și nu în funcție de tipare cu care ne-am obișnuit anterior.

5. Abilitățile sociale sunt abilități de comunicare eficientă și bună gestionare a relațiilor. Este o calitate pe care se pune și mai mult preț în mediul profesional, unde capacitatea de a asculta activ, de a comunica eficient, de a ne exprima nonverbal, dar și abilitățile de leadership și muncă în echipă (toate incluse în categoria abilităților sociale), își pot spune cuvântul asupra reușitelor în carieră.

Te invit să personalizăm împreună, într-o discuție gratuită (15 min), un program de dezvoltare adaptat abilităților și situațiilor din viața ta de zi cu zi.

Previous
Previous

Călătoriile ca metodă terapeutică

Next
Next

Care e emisfera ta cerebrală dominantă?