Călătoriile ca metodă terapeutică

În ultimii ani s-au făcut tot mai multe cercetări prin care călătoriile sunt abordate din perspectiva terapeutică. O călătorie într-o destinație necunoscută este socotită a fi un motor al emoțiilor și sentimentelor, cu mare putere de stimulare a zonelor afective profunde. Există o vastă literatură științifică despre beneficiile psihologice și emoționale ale obiceiului de a călători, iar corelația între acestea și creșterea nivelului de fericire, e una certă. Dar în timp ce studiile arată că toate tipurile de călătorii sunt pozitive pentru sănătatea noastră psihică, sunt unele călătorii care ne resetează mental. E vorba de acele călătorii întreprinse într-o destinație complet necunoscută, cu o cultură substanțial diferită de cea a călătorului.

Un studiu realizat de Universitatea din Tennessee (Aspectele psihologice ale călătoriilor în străinătate) relatează că atunci când călătorim în străinătate, suntem expuși unui număr mare de stimuli ce ne scot din zona de confort. Faptul acesta ne activează creierul în moduri noi și neașteptate, ceea ce duce la dezvoltarea creativității. Acumularea de noi cunoștințe și contactul cu oameni cu viziuni complet diferite asupra vieții, au un impact pozitiv asupra noastră, ducând și la expansiunea sinelui. Stările prin care trecem atunci când întâmpinăm diverse situații de disconfort ne ajută să ne dezvoltăm toleranța la schimbare, la neprevăzut (de exemplu, atunci când ne rătăcim într-un oraș străin, sau când întâmpinăm dificultăți în a ne face înțeleși într-o limbă de circulație internațională pe care nu o stăpânim perfect nici noi, da’ nici localnicul, etc…).

William Caudil, antropolog medical a cărui muncă s-a centrat pe psihiatrie și modul în care cultura ne influențează personalitatea, descrie felul în care comportamentul nostru se modifică în urma unor călătorii de acest tip. Șocul cultural la care suntem expuși ne face să ne restructurăm schemele mentale prin care percepem lumea și viața în general, devenind mai deschiși, mai curioși, gata să înmagazinăm noi informații și să ne adaptăm. Constatarea că schemele noastre de gândire, generalizările și stereotipurile cu care ne-am obișnuit, nu se pot aplica cu succes în noua lume descoperită va genera inițial frustrări. Dar în final, tocmai conflictul acesta mental va determina lărgirea orizonturilor și căpătarea de perspective noi și diversificate asupra vieții.

Dincolo de diversitatea motivelor pentru care alegeți să călătoriți, vă las aici și motivul pentru care să alegeți la următoarea ieșire, o destinație complet diferită, cu o cultură substanțial diferită față de cea în care ați crescut. Pentru că la întoarcerea dintr-o astfel de călătorie, ne lărgim viziunea asupra lucrurilor și asupra vieții, în general. Descoperim noi opțiuni și le reorganizăm pe cele existente. Iar bogăția de stimuli noi din noua lume descoperită ne dezvoltă imaginația și creativitatea, crescând implicit secreția de dopamină, ceea ce duce automat și la creșterea nivelului de fericire resimțită.

“Călătoria este fatală prejudecăților… Viziunile largi, generoase, caritabile despre oameni și lucruri nu pot fi obținute vegetând într-un mic ungher al pământului toată viața.” Mark Twain

Dacă ești interesat de dezvoltare personală, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!

Previous
Previous

Echilibrul tău emoțional

Next
Next

Ce este inteligența emoțională?