Echilibrul tău emoțional

Nu putem aștepta toată viața să ni se termine problemele, pentru ca apoi să decidem că putem și noi să fim mai împliniți. În spatele acestui vis sunt niște pași și un proces de dezvoltare personală, ce se desfășoară cercetând viața în dinamica ei actuală, și nu ingnorând-o pe pilot automat. Lucrul acesta se poate realiza mai ușor apelând la un specialist care să ne ajute să vedem lucrurile obiectiv, să ne schimbăm perspectiva.

E o alegere, de multe ori conștientă: ne folosim timpul liber pentru evadarea din cotidian sau pentru a începe să lucrăm la cine vrem să devenim, la ce vrem să facem cu adevărat, la schimbare.

Pe lângă bucurii și evenimente fericite, viața e condimentată cu provocări inevitabile, momente triste, situații neplăcute și dificultăți. Aspectul acesta nu poate fi evitat. Suntem oameni și avem o paletă complexă de emoții pe care corpul emoțional le resimte în diverse momente. Dar ceea ce ține de noi și poate fi sub controlul nostru, e atitudinea pe care o adoptăm în fața acestor dificultăți.

Și nu mă refer la faptul că atitudinea potrivită ne-ar ajuta să traversăm zâmbind experiențe dureroase de viață. Lucrul acesta e imposibil, ar însemna să fim roboți programați. E absolut normal să ne întristăm în astfel de momente, dar ce facem cu intensitatea durerii? Intervenim, încercând s-o reducem sau ne lăsăm pradă durerii, dezamăgiți de faptul că ni se întâmplă numai nouă? Sau poate alegem să ne luptăm perioade lungi cu tristețea sau teama, ajungând de la un timp să ne mirăm că acestea nu dispar, deși ne tot luptăm cu ele de ceva vreme?

Ultimele descoperiri neuro-științifice, printre care plasticitatea creierului sau reducerea stresului prin mindfulness sunt aplicate cu succes inclusiv în domeniul medical. Studiile au arătat diferențe incontestabile în privința intensității durerii și chiar a duratei timpului de refacere în urma unui eveniment perceput ca fiind traumatizant. Iar factorul diferențial a fost pregătirea mentală.

Dacă ești interesat de dezvoltare personală, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!

Previous
Previous

“Oaia neagră” a familiei

Next
Next

Călătoriile ca metodă terapeutică