Relația cu tine influențează celelalte relații

Toate relațiile cu ceilalți poartă amprenta relației tale cu tine însuți! Fie că e vorba de partenerul de cuplu, părinți, copii, colegi, prieteni, orice relație cu altă persoană presupune mai întâi acceptarea relației cu tine însuți. Pentru că relațiile cu ceilalți sunt de fapt oglinzi ale relației noastre cu propria persoană.

Principiul oglinzilor în psihologie este, în opinia mea, una din cele mai fascinante teorii emise vreodată de psihologi si sociologi. În relațiile umane de orice natură se întâlnesc de multe ori oameni care sunt foarte asemănători și cu toate acestea, primul sentiment pe care îl inspiră este de antipatie sau de respingere. Te-ai întrebat vreodată de ce o persoană total necunoscută îți inspiră o atracție instantanee, sau o respingere totală? Aici intervine ceea ce specialiștii numesc oglinda de lângă noi, sau principiul oglinzilor. Teoria spune că relațiile pe care oamenii le stabilesc între ei sunt o reflexie în oglindă a ceea ce sunt ei de fapt.

Prima oară am auzit acest concept într-un cadru neoficial și din păcate, nu i-am înțeles pe atunci însemnătatea. Cum adică cei de lângă mine reflectau mereu aspecte din mine?! Spre exemplu, oamenii care mă deranjau cu siguranțele și certitudinile lor, cum era posibil să reflecte ei părți din mine, câtă vreme pe mine mă deranja comportamentul lor?! Și de cele mai multe ori, discuțiile cu acești oameni erau în contradictoriu, deci cum puteau ei să reflecte părți din mine?!

Nu înțelegeam nicicum că părți din acele comportamente ale lor se regăseau deja în mine, dar sub o formă necunoscută mie, negată și chiar neasumată. Oricât de absurd, de nerealist sau respingător de adevărat ar părea, în personalitatea acestor oameni regăsim anumite trăsături proprii pe care, la nivel subconştient, încercăm să le reprimăm sau să le ignorăm. Respingem la ceilalţi anumite aspecte ale propriei personalităţi pe care poate nu le conştientizăm sau nu dorim să le conştientizăm, pentru că nu ne plac. Și dezvoltăm astfel deseori o atitudine negativă faţă de o persoană pentru că acea persoană reflectă un anumit aspect pe care îl respingem la noi înşine.

Abia când am început să aprofundez zona de coaching, am înțeles cu adevărat profunzimea principiului oglinzilor cu toate valențele lui. Încet, încet, am început să conștientizez mai mult această latură a mea, de persoană sigură pe abilitățile mele și totodată expansivă în privința anumitor certitudini. Iar conștientizarea nu e întotdeauna plăcută, dar e primul pas în procesul de îmbunătățire a aspectelor pe care vrem să le schimbăm. Pe parcursul vieții, mintea subconștientă reține experiențe, trăsături, trăiri, pe care, deși nu le proiectează mereu în planul real, acestea ies la suprafață în momentul în care le retrăim. Iar capacitatea subconștientului de a reține pe termen lung este fascinantă și mintea ne amintește ori de câte ori se lovește de o situație asemănătoare. De aceea diverși oameni pe care îi întâlnim în diverse momente din viață, exprimă și ne arată exact ceea ce trebuie să căutăm în propria noastră persoană, să conștientizăm și să ne dezvoltăm.

În funcție de stadiul în care ne aflăm, uneori atragem în viață parteneri negativiști, mereu nemulțumiți sau orientați spre ipostaza de victimă. Și asta doar pentru că ei reprezintă acea parte din noi care, în psihologia jungiană e considerată partea noastră ascunsă, umbra. De fapt persoana de care ne plângem, împreună cu toate imperfecțiunile și nemulțumirile ei, reprezintă o parte din noi care simte exact la fel.

Prin urmare, într-un mod foarte real, relația pe care o atragi este una care se află deja în tine, într-un stadiu mai mult sau mai puțin latent. Prima cale de vindecare pentru ambii parteneri constă în a vindeca relația cu propria persoană. Trebuie să-ți asumi integral responsabilitatea și să conștientizezi că toate aceste aspecte pe care le dezaprobi la celălalt, se regăsesc în propria ta mentalitate. Pe măsură ce te eliberezi cu adevărat de aceste aspecte negative, devii mai conștient și le înlocuiești în timp cu obiceiuri sănătoase, iar cealaltă persoană se va schimba și ea sau va pleca, deoarece energia ta n-o mai atrage.

Un alt aspect interesant din principiul oglinzilor e modul în care oamenii se orientează în alegerea partenerilor cu care își formează o relație. În mod normal, am spune că ar trebui să nu se aleagă oglinzile destructive, dar în realitate marea majoritate a persoanelor aleg la un moment dat așa. Și curios e faptul că fac asta nu doar in relațiile de cuplu, dar și în cele de prietenie. Și, deși știu că le distrug, continuă să întrețină relația cu o oglindă destructivă, conștienți de efectele pe care le vor avea asupra lor. Iar și mai rău este că după ce au întâlnit o oglindă care îi trage în jos, oamenii se desprind foarte greu de această relație, pentru că oglinda regresivă atrage ca un magnet și creează o dependență din ce în ce mai mare, pe măsură ce relația evoluează.

Toate relaţiile tale cu ceilalţi poartă amprenta relaţiei tale cu tine însuţi!

Partea frumoasă e că, odată ce ne-am însușit acest principiu, este mult mai simplu să îi acceptăm pe cei de lângă noi așa cum sunt ei și înainte de toate să ne acceptăm pe noi înșine. Să ne conștientizăm părțile bune și pe cele mai puțin bune, în funcție de ce părți din noi reflectăm în cei din jurul nostru. Atunci când întâlnim pe cineva fascinant, să încercăm să ne conectăm cu acea latură a noastră care se reflectă de fapt în celălalt, cu scopul de a dezvolta în noi acea abilitate sau calitate care ne fascinează la celălalt. Iar când suntem intrigați de un anumit comportament, să încercăm să analizăm gradul în care acel comportament e deja în noi, în ideea de a lucra să-l îmbunătățim.

“Orice ne irită în legătură cu ceilalţi, ne poate ajuta să ne înţelegem mai bine pe noi înşine.” Carl Gustav Jung - medic, psiholog și psihiatru, fondatorul psihologiei analitice.

În final, prin procesul de a deveni cea mai bună variantă a noastră, ne creștem șansele să cunoaștem oameni care să reflecte tot mai multe din calitățile nou dobândite. Iar dacă suntem deja într-o relație, creștem șansele ca partenerul/-a să-și dorească să înceapă acest proces de dezvoltare personală, având deja asigurat locul de spectator în zona VIP la filmul dezvoltării și progresului nostru.

Dacă ești interesat de dezvoltare personală, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!

Previous
Previous

Înțelegem 1% din mintea noastră

Next
Next

90% din decizii vin din subconștient