Înțelegem 1% din mintea noastră

Potrivit cercetătorilor în neuroștiințe, mintea noastră are două părți: partea conștientă și partea nonconștientă, iar diferența de procesare a datelor între cele două componente ale minții noastre este covârșitoare. Diverse măsurători neurologice precizează o cantitate informațională de peste 10 milioane biți care ajunge în fiecare secundă la nivelul creierului, prin intermediul simțurilor noastre. Și totuși, mai puțin de 100 biți/ secundă reușesc să fie prelucrați în mod conștient, de către mintea noastră. Dar dacă la creier ajunge o asemenea cantitate informațională, ce se întâmplă cu diferența extraordinară de informație?

Pare incredibil?! Aș adăuga și că e destul de greu să procesăm că suntem conștienți de 1% din cantitatea informațională care ajunge în creier, din realitatea înconjurătoare. Și totuși, organele noastre de văz detectează aproximativ 10 milioane de nuanțe diferite și asta din rândul culorilor posibil de văzut. Urechile pot distinge zilnic peste 300.000 tonalități și fac asta continuu, pentru că nu se opresc niciodată din activitate, indiferent dacă dormim sau nu.

Creierul primește toate aceste informații din mediul înconjurător și înregistrează toate situațiile prin care treci tu, la pachet cu trăirile tale, atât în starea de veghe (când ești treaz), cât și în cea de somn. Îți dă de gândit data viitoare, când mai adormi cu televizorul aprins și începe vreun film horror, pe care mintea ta subconștientă îl procesează în întregime. Nu de alta, dar tot cercetările în neuroștiințe arată că mintea produce 50.000-70.000 gânduri/ zi, iar de majoritatea nu suntem conștienți. Doar efectele acestor gânduri vor fi resimțite în starea noastră de spirit. Spre exemplu, poate vom simți o teamă puternică la un moment dat, neștiind sursa gândurilor care au generat aceste stări (poate zgomote sau informații receptate de creier, noaptea anterioară).

Pare greu de crezut că peste 90% din minte lucrează, fără ca tu să fii conștient de acest fapt?! Să analizăm atunci ce se întâmplă în minte, chiar în acest moment! Mintea ta conștientă se focusează pe citirea acestui articol și eventual, pe asimilarea informației incluse în el. Și exact în același timp, mintea ta subconștientă este foarte ocupată cu: activitatea de înlocuire a peste 3,8 milioane de celule/sec. în corpul tău, supravegherea respirației, furnizarea oxigenului și substanțelor nutritive în corp, monitorizarea și controlul pulsului, digestia, eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din organismul tău și îndeplinirea multor alte funcții vitale, intervenind în absolut fiecare aspect al existenței tale. Și în plus, creierul subconștient memorează și procesează continuu absolut tot ce trăiești/ experimentezi în orice moment, inclusiv acesta, într-o enciclopedie pe care o porți cu tine și la care va avea acces apoi pentru tot restul vieții.

Mulți oameni de știință apreciază că peste 99% din minte e de fapt nonconștientă, atribuind chiar mai puțin de 1 % minții conștiente. În psihologia modernă, părțile creierului uman sunt clasificate în 3 mari categorii: conștient, subconștient și inconștient.

Termenul “subconștient” a apărut în psihologie în secolul al XIX-lea și desemnează toate acele fenomene psihice ce nu se regăsesc permanent în partea conștientă, dar care, în funcție de împrejurări, pot trece pragul conștiinței. De exemplu, când te nimerești pe o uliță, la țară, și brusc te izbește un miros de plăcinte pe vatră, cum numai bunica făcea și îți amintești pe loc cum s-a mândrit ea o dată pe tine, când ai ajutat-o. Întâmplarea a fost tot timpul acolo, așezată pe “un raft” în depozitul minții subconștiente, dar împrejurările au generat trecerea pragului conștiinței și de acum încolo, amintirea va rămâne în mintea conștientă.

Cea de-a treia parte, mintea inconștientă este partea cea mai inaccesibilă a minții noastre, acea cameră de depozitare obscură, în care se află experiențe, evenimente, situații, emoții și toate aspectele din viața noastră, la care oricât ne-am gândi, nu ni le mai amintim. Cum ar fi, spre exemplu, primul cuvânt rostit, sau ceva mai recent, imaginile propriului nas, zilnic observat prin mișcările ample ale globului nostru ocular, însă pe care creierul alege să nu le salveze în depozitul conștient, pentru a face loc imaginilor percepute din mediul înconjurător. Sau toate celelalte aproximativ 9,99 milioane de culori pe care nu ni le amintim, deși creierul nostru a primit toată această cantitate informațională. Și multe alte amintiri plăcute și mai puțin plăcute din viața noastră care ne definesc comportamentul, deși nu ni le mai amintim.

Cei mai mulți dintre noi am dormitat prea mult timp ignorând tezaurul interior de inteligenţă şi dragoste infinită ce sălăşluieşte în noi. Însă, în momentul în care ajungem să colaborăm cu puterea aceasta infinită, oricare ar fi obiectul dorinţelor noastre, îl putem obţine din acest tainic tezaur lăuntric al propriei noastre fiinţe.

“Până nu faci subconștientul conștient, îți va conduce viața și tu îl vei numi tot soartă.” Carl Gustav Jung - medic, psiholog și psihiatru, fondatorul psihologiei analitice.

Dacă ești interesat de dezvoltare personală, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!

Previous
Previous

Ce este anxietatea socială?

Next
Next

Relația cu tine influențează celelalte relații