Cât de bine te cunoști de fapt?

Mintea noastră subconștientă este incapabilă să perceapă negațiile și prea puțină lume știe acest lucru. Practic, orice gândești negativ este procesat complet invers de mintea ta, care preia informația ca și cum <tu vrei exact opusul>. De exemplu, dacă îți spui «nu vreau să tremur mâine în fața colegilor, pentru că nu vreau să mă fac de râs», mintea ta subconștientă va elimina instant negația și va percepe situația în felul următor: < vreau să tremur mâine, pentru că vreau să mă fac de râs>. Fie că ești sau nu de acord, asta arată ultimele descoperiri în neuroștiințe. Și uite așa, experimentezi în ziua așteptată, în mod nicidecum misterios, un amalgam de sentimente și trăiri contradictorii. Dar vor fi emoții izvorâte din opinii și idei complet opuse celor pe care le aveai în minte la momentul la care ți-ai imaginat prezentarea. Toate gândurile tale conștiente, despre cum ți-ai fi dorit să decurgă prezentarea, parcă nu te-au ajutat la nimic. De ce oare?!

Potrivit cercetătorilor în neuroștiințe, mintea noastră are în fapt două părți: partea conștientă care ocupă infimul procent de 5% și partea inconștientă sau subconștientă care ocupă covârșitorul procent de 95% din mintea noastră (sunt și specialiști ce menționează în lucrările lor până la 99%). În caz că mai aveați vreun dubiu, inconștientul e acea parte a minții noastre de care NU absolut deloc suntem conștienți.

În realitate, cei mai mulți oameni sunt atât de străini de subconștientul lor, încât acesta și partea lor conștientă pot fi asemănate cu doi oameni complet diferiți care se întâlnesc din când în când, dar nu își împărtășesc deloc speranțele, gusturile, temerile, punctele tari sau pe cele slabe. Acești oameni se trezesc într-o zi că experimentează o antipatie inexplicabilă față de o persoană nou cunoscută sau sunt atrași irezistibil de persoane despre care conștient, nu consideră că întrunesc punctajul minim de calități din lista de trecere. Și poate începe spre exemplu, o luptă interioară între atracția irezistibilă simțită de subconștient versus reticența care derivă din bifarea atentă și calculată a cât mai multor calități din lista conștientului. Poate îți sună familiar sau poate ai dus și tu lupta asta la un moment dat. Indiferent cât de crâncenă părea atunci, să ne amintim că s-au luptat 95 cu 5%, nu-i greu de ghicit cine a câștigat.

Și atunci cine câștigă în procesul de luare a deciziilor, conștientul sau subconștientul?

În fapt, imediat ce primim stimulul din exterior cu semnalul că avem de luat o decizie, creierul inconștient începe să reacționeze, efectuând tot felul de procese inconștiente, analizând cu o viteză amețitoare toate informațiile care sunt acolo: valori personale, credințe din trecut, limitări, obiceiuri formate, reacții, relații, decizii pe care le-am luat în trecut în situații similare, tipare de gândire și emoționale, comportamente și lista poate continua. Apoi face o medie a modurilor în care am reacționat în trecut în situații similare și trimite această medie (decizie inconștientă) spre creierul conștient, cu câteva milisecunde înainte ca noi să luăm decizia în mod conștient.

De aici și expresia "pilot automat", pentru că deciziile de moment nu sunt luate în baza dorințelor noastre actuale, ci conform trecutului și uzanțelor din trecutul nostru decizional. Creierul inconștient, din dorința de a salva energie vitală, învață ce facem în situații similare, apoi formează diverse tipare, cărări neuronale, pentru ca data viitoare, să ne ducă tot pe acolo, ca să nu mai depunem efort intelectual – salvând astfel energia! Și acesta ne ajută în situațiile în care deprindem o activitate nouă sau reacționăm într-un mod constructiv, care ne permite să evoluăm. Dar când în trecut ne-am obișnuit să reacționăm într-un mod neplăcut sau nociv, subconștientul va urmări același lucru, să salveze energie vitală, apelând din nou la tipare, pentru ca data viitoare să procedăm la fel, în aceeași manieră nocivă.

Subconștientul este mereu treaz. El citește ceea ce citești și tu, aude ce auzi tu, știe ce gândești și îți transmite ca mai sus, multe din aceste gânduri. Dar cea mai mare parte a convingerilor, atitudinilor și părerilor subconștientului se formează însă în copilărie, când din păcate, conștientul nu poate testa și modifica toată informația primită și acumulată în subconștient, așa că aceasta pătrunde liberă, exact în forma în care circulă. Subconștientul acceptă practic orice aude ca pe un fapt și acționează în consecință. De exemplu, dacă unui copil i se spune în mod repetat că va răci dacă stă cu picioarele ude, subconștientul va înregistra asta ca pe un fapt, și putem fi siguri că organismul va avea simptome de răceala ori de cate ori picioarele vor fi ude. În cazul meu, mult după terminarea universității am aflat că nu există nicio legătură între umblatul desculț pe gresia rece și răcelile continue. Asta se întâmplă pe măsură ce conștientul crește în cunoaștere și experiență și poate raționa și evalua datele primite, în așa fel încât mai puține informații greșite să pătrundă în această bancă de date a subconștientului. Totuși, până când conștientul adultului nu învață să comunice cu subconștientul său, va răci ori de cate ori va sta cu picioarele ude, pentru că aceasta este convingerea păstrată de subconștient.

În toate cazurile în care comportamentul sau experiența ta sunt dificil de schimbat, aceasta se întâmplă pentru că există credințe, atitudini și opinii stocate în acest bio-calculator subconștient, care sunt păstrate acolo de motivații puternice. Subconștientul tău lucrează în conformitate cu ceea ce crede el că reprezintă cele mai bune interese ale tale. Din păcate, presupunerile pe care se bazează convingerile sale pot fi foarte greșite. De exemplu, dacă ai crescut cu povețe în stilul "stai în banca ta că e mai bine”, “capul plecat – sabia nu-l taie” sau “nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma”, ca adult vei constata că în mod misterios, întâmpini dificultăți în a crește stima de sine sau încrederea că poți vorbi relaxat în public și poți să faci tot ce-ți dorești și chiar mai mult!

Dacă ești conștient de convingerile tale păstrate în subconștient și de motivațiile care le fac să fie active, atunci poți folosi logica și strategiile alternative ca să produci schimbări. Problema este că multe din convingerile subconștientului sunt foarte bine "ascunse", mult prea evidente pentru a fi observate, deoarece sunt percepute în planul faptelor și nu al convingerilor. Sau poate sunt chiar reprimate din conștient, tocmai de teama consecințelor schimbării. Ca să poți evolua și să te dezvolți pe deplin, trebuie să cunoști conținutul propriei tale minți, iar pentru asta trebuie să-ți cunoști subconștientul, pentru că reprezintă, așa cum spuneam și la început, 95% din mintea noastră.

"Cine se uită în afară, visează; cine se uită înăuntru, se trezeşte.” C.G. Jung - medic, psiholog și psihiatru, fondatorul psihologiei analitice.

Dacă ești interesat de dezvoltare personală, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!

Previous
Previous

90% din decizii vin din subconștient

Next
Next

Ne căutăm sensul vieții